Páteční článek a fotky jsou tu...

Úterý

Po dlouhém odpoledním a nočním přejezdu jsme se v 8 hodin ráno nalodili na trajekt z Calais do Doveru. Měli jsme štěstí na klidné moře a hezké počasí, které nám umožnilo strávit část cesty na horní palubě lodi. Po hodině a půl plavby jsme se vydali do Londýna. Následná cesta metrem byla pro mnohé zážitkem, ale vyjížďku na vyhlídkovém kole London Eye, což byla naše první navštívená britská atrakce, jen tak něco nepřekoná. Již lehce unaveni jsme pokračovali okolo budov parlamentu, Big Benu, Westminsterského opatství či sídla premiéra na Trafalgarské náměstí. Zde si děti užily občerstvovací pauzu a nabraly nové síly. Druhá část procházky patřila St.James's Parku a Buckinghamskému paláci. Jednou z největšich dnešních atrakcí se staly přidrzlé veverky a pelikáni ve zmíněném parku. Zpět k autobusu nás opět dovezlo přeplněné metro a teď už míříme za našimi novými rodinami. Byl to den plný zážitků a už se těšíme na zítřek!

View the embedded image gallery online at:
https://zs-hluboka.cz/akce-skoly/1032-anglie#sigFreeIdd35e7e8304

Středa

Dnešní první zastávkou byl středověký vodní hrad Leeds. Nejprve jsme se prošli rozsáhlým přilehlým parkem s četnými jezírky, poté jsme zavítali do interiéru hradu, který nás překvapil svou moderností a dovedeme si představit žít tam i v současnosti. Navštívili jsme i krásné zahrady a přírodní bludiště. Někteří ho dokázali proběhnout v rekordním čase, jiné jsme na konci rozchodu museli vyvést ven. K našemu překvapení jsme od hradu odjížděli v plném počtu. Potom jsme se vydali na jih k moři, kde byla v plánu procházka po bílých křídových útesech. Ta nám včetně nezbytného focení vystačila na celé odpoledne. A jak lépe zakončit den než rozjímáním a relaxací na pláži? Všechny moc zdravíme a ozveme se zase zítra.

View the embedded image gallery online at:
https://zs-hluboka.cz/akce-skoly/1032-anglie#sigFreeId92a633b458

Čtvrtek

Náš čtvrtý anglický den jsme opět strávili v jižní části země, tentokrát nás ale dopolední trajekt převezl na ostrov Wight. Krátkou procházkou jsme došli do přímořského sídla královny Victorie - Osborne House. Interiéry byly velmi rozdílné od včerejšího moderního hradu Leeds a rádi jsme tak zase poznali něco nového. Okolní kvetoucí park nám při slunném počasí poskytl ideální místo na odpočinek. Z ostrova jsme se rychlostí blesku přesunuli zpět na pevninu a tam konečně došlo na dlouho očekáný shopping. Po dvou hodinách pobíhání po nejrůznějších obchodech jsme se obalení taškami vydali zpět k autobusu. Teď již míříme k rodinám, kde nás čeká poslední noc. Každodenní limit 20 tisíc kroků jsme splnili i dnes, což obzvlášť těší naši paní učitelku tělocviku, nás ostatní už trochu méně :-)

View the embedded image gallery online at:
https://zs-hluboka.cz/akce-skoly/1032-anglie#sigFreeId459ef95b30

Pátek

Dnes ráno jsme se rozloučili s náhradními rodiči. Poslední den našeho výletu jsme stejně jako ten první strávili v Londýně. Náš program začal u observatoře v Greenwichi, děti viděly nultý poledník a nádherné výhledy na londýnské mrakodrapy. Naše cesta pokračovala přes park k řece Temži, odkud nás vyhlídková loď dovezla až do historického centra. Pešky jsme obkroužili hrad Tower a přes nejslavnější místní most Tower Bridge pokračovali k divadlu Williama Shakespeara. Na závěr této pěší túry nás čekala monumentální katedrála svatého Pavla. Následoval zlatý hřeb našeho programu - nákupní ulice Oxford Street. Takhle šťatné a rozesmáté děti ověšené taškami jsme už dlouho neviděly. Teď míříme autobusem k trajektu a doufáme v brzký a bezproblémový návrat domů. Všechny zúčastněné děti chválíme za vzorné chování a spolupráci! Jsme moc rády, že se nebály komunikovat v cizím jazyce a snažily se využít každé příležitosti k jeho procvičení.

View the embedded image gallery online at:
https://zs-hluboka.cz/akce-skoly/1032-anglie#sigFreeId5054508e71