Tento týden se žáci sedmých ročníků vydali na dvoudenní vzdělávací výlet do Brna. Během svého putování se dověděli mnoho nového ze zeměpisu, přírodopisu i literatury.

Po cestě do druhého největšího města České republiky jsme si udělali zastávku v Moravském krasu, kde děti nejen nahlédly do propasti Macocha, ale také si prošly Punkevní jeskyně a absolvovaly plavbu člunem na podzemní říčce Punkvě.

Po rychlém ubytování v hostelu jsme se hodili do gala a vyrazili do brněnského HaDivadla na představení Maryša. V pozdních večerních hodinách jsme se plní dojmů dostali zpět na ubytování. Říká se, že čert nikdy nespí, a jak se zdá, naše děti také ne. Ráno jsme tak při snídani v menze Vysokého učení technického mohli obdivovat nejeden pomačkaný obličej.

Nicméně nebyl čas ztrácet čas a už v 9:30 děti čekala prohlídka architektonického skvostu – vily Tugendhat. Průvodkyně nás seznámily s historií budovy i s osudy jejích majitelů. Výklad byl opravdu zajímavý a všichni žáci s upřímným zájmem poslouchali a prozkoumali ve vile každý kout.

Po obědě jsme se i přes lehkou nepřízeň počasí vypravili na procházku historickým centrem města. Paní učitelka Rausová se zhostila role průvodkyně a děti zkušeně provedla kolem všech známých památek. Jak se dalo čekat, pozornost všech si získala především příběhem o původu sochy Neslušného mužíčka, kterého můžete zahlédnout v obloucích okna kostela svatého Jakuba.

Když je co dělat, čas ubíhá rychleji, a tak utekl i náš výlet. Po občerstvovací přestávce nezbylo než nasednout do autobusu a vydat se na cestu domů. Ale ani během té děti nezahálely a vyplňovaly pracovní listy, aby si zopakovaly vše, co se za poslední dva dny naučily. Odpovědět na otázky o Punkevních jeskyních, zhlédnuté divadelní hře nebo doplnit informace o Brnu pro ně ale nebyl žádný problém, protože vše viděly a zažily na vlastní kůži.